January 25, 2018

January 16, 2018

November 30, 2017

November 9, 2017

Please reload

Recent Posts

Izrada web stranica od sada u našoj ponudi

March 24, 2018

1/3
Please reload

Featured Posts

Uzroci i način sanacije balkona

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koji su uzroci oštećenja balkona?

 

Balkoni su neprestano pod utjecajem čimbenika koji mijenjaju postojanost i strukturu materijala. Najizloženiji su UV zračenju i kiši. Loše izvedena hidroizolacija najčešći je uzrok oštećenja balkona. Važan negativan faktor su također temperaturne oscilacije koje utječu na sastav materijala. Uslijed kontaminacije dolazi i do pojave karbonizacije, dakle ispodpovršinske kristalizacije.

 

Svakodnevna uporaba podne površine kao što je hodanje, teški predmeti, namještaj, tegle s cvijećem i sl., dodatno opterećuje betonsku podlogu balkona.

 

Vrste oštećenja vašeg balkona uslijed prodora vode

 

Najviše štete uzrokuje voda koja prodire u betonsku konstrukciju balkona. Oštećenja se događaju na spojevima različitih materijala koja isto tako imaju različitu temperaturnu provodljivost, stoga dolazi do njihovog odvajanja. Prodiranje vode najčešće se dogodi na:

- spoju cementnog estriha sa željeznim ili plastičnim odvodom - spoju pločica i betonske ograde balkona - općenito loše izvedenoj hidroizolaciji - loše postavljenim keramičkim pločicama - neravninama balkona koje onemogućuju otjecanje vode.

 

Cvjetanje

 

Ako su balkonski spojevi loše izvedeni, može doći do prodiranja vode u konstrukciju. Kada se temperature dižu, voda u konstrukciji ishlapi te sa sobom nosi i kalcijeve kristale, koji se tada nakupe na površini. Tu pojavu nazivamo –cvjetanje. Provjerite da li se na vašem balkonu nakupljaju bijelosivi kristali.

 

Oštećenja zbog zamrzavanja

 

Druga vrsta oštećenja koje uzrokuje voda u konstrukciji balkona su ona, nastala zamrzavanjem. Kod niskih temperatura ispod ništice, voda se zamrzne i poveća svoj volumen. S tim se javljaju i mikropukotine koje se mogu razviti u pukotine većih dimenzija. U tom slučaju ozbiljno utječu ne samo na konstrukciju, već i na izgled vašeg balkona.

 

Oštećenja zbog korozije

 

Prodiranje vode u konstrukciju balkona može opasno utjecati na njegovu nosivost. Vlaženje armature balkona prouzrokuje koroziju. Korodirana armatura se tada odvoji, točnije, odlijepi od betona i tako gubi svoju funkciju. Uzrokuje također pucanje i drobljenje betona.

 

Popravljanje oštećenih betonskih dijelova balkona

 

Većina balkona je izrađena iz armiranog betona

1. Prije sanacije, najprije moramo očistiti beton. Odstranimo onoliku količinu materijala dok ne dođemo do zdrave, dakle neoštećene, tvrde podloge. U slučaju vidljive armature, odstranimo okolni beton, a armaturu očistimo žičanom četkom.

2. Beton tada dobro navlažimo tako da površina postane u cijelosti vlažna i tamnosiva. Pripremimo sanacijski malter (mort), kao npr. Sika Quick 506-FG. Malter se nanese na oštećenu površinu debljine najviše do 60 mm. Primjeren je i za nanošenje iznad glave jer ne pada. Malter tada izravnamo s površinom balkona.

 

Popravljanje oštećenih keramičkih pločica – postavljanje novih pločica

 

 

 

Najbolja sanacija balkona s postojećim keramičkim pločicama je postavljanje novih pločica na staru podlogu.

1. Pozornost moramo obratiti na površinu koja mora biti čista, nemasna, bez mrlja i prašine. Neupijajuće površine moramo razmastiti odgovarajućim sredstvom, npr. Sika Aktivatorom.

2. Vrlo je važno da prije postavljanja pločica, hidroizolacija bude kvalitetno izvedena. Za to preporučujemo sredstvo pod nazivom SikaBond-T8 Hidroizolacija, a nanosi se na podlogu zupčastom gladilicom.

3. Nakon nanošenja hidroizolacije, nanosi se ljepilo SikaBond – T8 ljepilo koje tvori vodonepropusni sloj.

4. Nakon postavljanja pločica, spojevi (fuge) se obavezno moraju zapuniti kvalitetnom masom za punjenje, preporučujemo sredstvo, Sikaflex-11 FC.

 

Izvor:www.emajstor.hr

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Follow Us
Search By Tags
Please reload

Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black LinkedIn Icon

© 2017 by Help doo Rijeka, Pul Vele crikve 1, 51000 Rijeka, www.help-servis.com, helpdoorijeka@gmail.com +385 91 110 0800

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now