January 25, 2018

January 16, 2018

November 30, 2017

November 9, 2017

Please reload

Recent Posts

Izrada web stranica od sada u našoj ponudi

March 24, 2018

1/3
Please reload

Featured Posts

Zimski vrtovi - produžetak Vašeg dnevnog boravka

December 8, 2017

Zimski vrt je produžetak dnevne sobe. Možemo reći da istovremeno ima svojstva eksterijera i interijera, jer vas zimski vrt štiti od vremenskih utjecaja, a istovremeno i upija sunčanu svjetlost. Zadnjih godina tehnologija je snažno napredovala i omogućuje ugođaj zimskoga vrta i za jako toplih ili pak hladnih dana.

 

Prednosti

Osobita prednost zimskoga vrta je svjetlost. Kvaliteta boravka koju vam omogućuju velike staklene površine je nezamjenjiva. Dobro konstruiran zimski vrt predstavlja prostor u kući gdje imate osjećaj da ste zaista vani. Svjetlost staklenih površina istovremeno osvjetljuje unutrašnjost. U proljeće i zimi zimski vrt može postati i dio eksterijera.

Pri pravilnom postavljanju zimskoga vrta možemo imati i do 30 % uštede energije. Za energetske uštede je osim dobre toplinske izolacije ključan i položaj. Zimski vrt potrebno je postaviti jugoistočno ili jugozapadno, s najduljom stranom okrenutom nasuprot istoka ili zapada. Zimski vrt možemo koristiti i kao izvor za toplinsku crpku i tako grijati kuću. Ako zid kuće obojimo u tamnu boju, stvorit ćemo tzv. Trombeov zid i grijat ćemo prostor radijacijom. Dobroj mikroklimi uvelike doprinose i biljke koje uzgajamo u zimskom vrtu radi proizvodnje kisika, privlačenja prašine iz zraka i balansiranja vlažnosti.

Oblik, rasponi i profili

Danas je moguće izvesti zimske vrtove u svim mogućim oblicima, od okruglih, višekutnih do onih koji imaju stožaste krovove. No, potrebno je uzeti u obzir da nelogična oblikovanja poskupljuju gradnju i obično nisu usklađena s fasadom kuće. Najbolje je da je zimski vrt izveden cijelom širinom fasade, bez odmaka i prekida.

Raster omogućuje takoreći neograničenu dužinu. Druga je stvar s dubinom zimskoga vrta. Većina izvođača s kojima smo razgovarali može izvesti zimski vrt dubine od 5,8 do 6 m. Ako ćete se odlučiti za dublji zimski vrt, zbog nosivosti će biti potrebni stupovi.

Raster profila kreće se od 73 cm do 125 cm, ovisno o proizvođaču, i prilagođava se s obzirom na vaše mjere. Jako je važan izbor profila. Na tržištu možete naručiti PVC, aluminijske ili drvene profile za svoj zimski vrt. PVC profili s 3, 4 ili više komora ili aluminijski profili s ugrađenom izolacijom su dobar izbor ako ne želite pregrijavanje. Drvene je profile moguće zaštititi aluminijskom maskom.

Debljina profila kreće se između 5 x 5 cm, 5 x 8 cm, 5 x 12 cm, ovisno o vašim tahtjevima i izvedbi. Po vašoj želji moguće je profile sakriti iza stakla i napraviti tzv. sjenastu fugu.

Krov

Možete birati izmeđi više izvedbi krovišta. Ako odlučite da ćete na svojem zimskom vrtu postaviti klasično drveno krovište, krovopokrivač će prvo napraviti svoj posao. Zimski je vrt moguće pokriti i montažnim ravnim krovom s OSB pločama i hidroizolacijom ili pak „sendvič“ s aluminijskim pločama. Takva izvedba je naskuplja.

Sa stajališta kvalitete življenja i osvjetljavanja, preporučujemo stakleni krov koji izvode svi proizvođači zimskih vrtova. Raster staklenoga krova jednak je rasteru vertikalnih stakala. Raspon krova ne smije premašiti 6 m ako ne želite stupove. Površina krova je blago pod nagibom i izvedena glatko tj. sjenastim fugama.

Staklo

Zimski vrt je 90 % od stakla što znači da je odabir kvalitetnog stakla značajan faktor koji uvelike doprinosi cijeni. Važno je znati hoće li zimski vrt biti namijenjen boravku ili pohrani topline. Također je važan podatak u kojem geografskom području se nalazimo. Na primjer, da bi naš vrt bio nastavak dnevnoga boravka, potrebno je odabrati staklo s minimumom toplinskih gubitaka. Optimalna toplinska provodnost je 1,0 W/m2K. To možemo ostvariti dvoslojnim staklom punjenim plemenitim plinom. Pri većim izolacijskim zahtjevima ugrađuje se troslojno izolacijsko staklo.

Pažljivi moramo biti i prilikom izbora refleksije stakla. Obično se ugrađuju stakla s 50 % refleksije sunčane svjetlosti. Pri višim refleksijama, i do 85 % kod jako refleksivnog stakla, prostor zimskoga vrta se neće jako zagrijavati, ali ćemo imati značajno manje svjetlosti.

Staklene površine mogu biti fiksirane ili se mogu otvarati. Veći broj fiksnih stakala snižava cijenu izvedbe, a ako se u zimskom vrtu odlučimo za staklene površine koje se otvaraju, izvedba će biti skuplja.

Rolete i prozračivanje

Prva bojazan pri pomisli na zimski vrt je pregrijavanje. No pravilno osjenčan i prozračen zimski vrt ne treba klimatizacijske uređaje. Proizvođači preporučuju vanjske rolete/sjenila za sjenčanje okomitih površina. Za sjenčanje krova koriste se sve češće tende ili jedra koja odbijaju i do 98 % sunčevih zraka. Motorizirana sjenila na senzore omogućuju nam da se sjenčanje prilagođava snazi svjetlosti i temperature. Važno je sjenila namjestiti 5 – 10 cm od stakla jer tako omogućujemo protok vrućega zraka dalje od stakla.

Za kvalitetnu boravišnu klimu moramo obavezno misliti i na prozračivanje. Naravno, najjednostavnije prozračivanje zimskoga vrta je otvaranjem prozora, ali postoje i drugi načini prozračivanja. Idealno prirodno prozračivanje stvaramo ako čim više u zimskome vrtu ugradimo bočne prozore za prozračivanje koji omogućuju brzu izmjenu vrućeg zraka hladnim.

Cijena i rok dobavljanja

Naravno, u većini slučajeva je cijena ta koja odlučuje o svemu spomenutom. Cijene zimskih vrtova su različite. U našem istraživanju upitali smo za zimski vrt površine 20 m2 dimenzija: širina 5 m, dužina 4 m i visina 3 m. U slučaju da se odlučimo za skuplju izvedbu zimskoga vrta, cijena na tlocrtnu površinu krova kreće se oko 600 EUR/m2, tj. 12 000 EUR za zimski vrt. To vrijedi ako bismo postavili zimski vrt bez staklenoga krova s fiksnim staklima i PVC profilima. Za srednji razred kvalitete je realna cijena oko 800 EUR/m2, tj. 16 000 EUR. Zimski vrt razreda visoke kvalitete stajat će nas oko 1100 EUR/m2.

Rokovi dobavljanja kreću se između dva tjedna i tri mjeseca, ovisno o tome naručujemo li od domaćeg ili stranog dobavljača. S obzirom na avansnu uplatu, izvođači nude i različite popuste.

Ako trebate izvođače za zimski vrt, ovo je prava adresa.

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Follow Us
Search By Tags
Please reload

Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black LinkedIn Icon

© 2017 by Help doo Rijeka, Pul Vele crikve 1, 51000 Rijeka, www.help-servis.com, helpdoorijeka@gmail.com +385 91 110 0800

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now