January 25, 2018

January 16, 2018

November 30, 2017

November 9, 2017

Please reload

Recent Posts

Izrada web stranica od sada u našoj ponudi

March 24, 2018

1/3
Please reload

Featured Posts

Kako brinuti o klima uređaju

July 7, 2018

 

 

Da bi klima-uređaj kvalitetno radio, donio u naš prostor ugodnu mikroklimu i trošio upravo onoliko energije koliko je i predviđeno, nužno je svake sezone napraviti pregled, dezinfekciju i čišćenje.

 

Dva su velika razloga za to – zdravstveni i tehnički.

 

Zdravstveni, jer se dezinfekcijom unutrašnje jedinice uklanja i sprječava nastajanje bakterija, plijesni, gljivica i drugih mikroorganizama. Tehnički razlozi su kontrola količine rashladnog medija freona koji osigurava kvalitetan i ispravan rad uređaja, postiže se niža potrošnja struje i produljuje njegov radni vijek. Pa, ako još niste to učinili, ne dvojite i ne čekajte da vaša klima „sama pozove“ upomoć.

 

Mogući znakovi lošeg klima-uređaja su slabo hlađenje, buka i čudni zvukovi ili curenje unutarnje jedinice. Pri kupnji klima-uređaja svaki proizvođač daje i detaljne upute za čišćenje, ali ako tom poslu niste vični, ponajbolje je pozvati ovlaštenog servisera. Sami možemo očistiti filtar uz pomoć usisavača i pranjem u blagoj otopini vode i deterdženta te dobro osušiti, a taj posao treba obaviti barem jednom mjesečno. Filtar se može osušiti na suncu (nije preporučljivo izravno izlaganje) ili sušilom.

 

 Međutim, samo serviser može provjeriti stanje freona, kompresora i ventilatora. – Kroz dulje vrijeme korištenja neke od tih komponenti potrebno je i zamijeniti jer su dotrajale i postaju neučinkovitije pa sam pregled, čišćenje ili nadopuna freona nije dovoljna – naglašavaju stručnjaci, dodajući i kako je za dobar rad klime važno i njezino pozicioniranje u prostoru, kako ništa ne bio “ometalo” ni unutarnju ni vanjsku jedinicu.

 

Godišnji pregled klima-uređaja podrazumijeva pregled i čišćenje filtara, izmjenjivača topline, dezinfekciju, vizualni pregled nepropusnog sustava, kontrolu isparavanja, ispitivanje funkcionalnosti i pregled daljinskog upravljača. Važno je pregledati i eventualno očistiti i vanjsku jedinicu od nanesenog lišća i ostalih nečistoća.

 

 Cijene godišnjeg servisa klima-uređaja trenutačno su na tržištu dosta različite, a razlog su pojedine akcije i popusti koje nude serviseri, a kreću se od 150 do 400 kuna. No, prije prihvaćanja bilo koje ponude valja provjeriti je li serviser ovlašten za kvalitetno obavljanje posla i je li baš sve potrebno uključeno u cijenu. Nadalje, važno je dobiti garanciju i račun s popisom svih obavljenih poslova. Valja i znati da se za klima-uređaj mora koristiti zasebna utičnica, da se klima ne smije uključivati/isključivati uz pomoć utikača i da je klimu obvezno isključiti kad pada kiša.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Follow Us
Search By Tags
Please reload

Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black LinkedIn Icon

© 2017 by Help doo Rijeka, Pul Vele crikve 1, 51000 Rijeka, www.help-servis.com, helpdoorijeka@gmail.com +385 91 110 0800

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now